Burgerparticipatie in de gemeente Maasgouw
De gemeente Maasgouw ligt in de provincie Limburg en bestaat uit negen dorpskernen: Maasbracht, Ohé en Laak, Stevensweert, Linne, Thorn, Heel en Panheel, Wessem, Brachterbeek en Beegden.
De ontwikkeling van burgerparticipatie in Nederland en in Maasgouw gaat terug in de tijd. Voor deze evaluatie nemen we 2015 als startpunt. In dat jaar stelde de gemeente Maasgouw een beleidsnota burgerparticipatie vast. Deze nota had als doel de interne bewustwording rond burgerparticipatie te vergroten en gezamenlijk ambities te formuleren. Sindsdien heeft de gemeente burgerparticipatie verder ontwikkeld. Maasgouw hanteert inmiddels diverse instrumenten om burgerparticipatie te bevorderen, waaronder dorpsraden, bewonersinitiatieven, (digitale) vragenlijsten via een burgerpanel en dorpscontactpersonen.
Wetsvoorstel ‘versterking participatie op decentraal niveau’
In 2022 is het wetsvoorstel ‘versterking participatie op decentraal niveau’ ingediend bij de Tweede Kamer. Dit wetsvoorstel beoogt dat elke gemeente heldere kaders en spelregels voor participatie opstelt, afgestemd op lokale omstandigheden. Dit wetsvoorstel heeft mogelijk ook gevolgen voor de gemeente Maasgouw.
Over de evaluatie
Het doel van de evaluatie is om burgerparticipatie in Maasgouw te verbeteren, rekening houdend met het wetsvoorstel ‘versterking participatie op decentraal niveau’.
Om deze onderzoeksvraag te beantwoorden, maken we de verschillende onderdelen van burgerparticipatie in de gemeente inzichtelijk, zoals ambities, mensen, middelen en organisatie, processen, activiteiten, resultaten en effecten.
Voor de evaluatie zetten we verschillende onderzoeksmethoden in. Denk aan een documentstudie, een enquête onder inwoners en groepsgesprekken.
Ervaring
KWINK groep evalueerde eerder al verschillende (burger)participatietrajecten. Zo voerde KWINK groep dit jaar een evaluatie uit van de pilot Gebiedsverbinders voor de gemeente Dalfsen. Daarnaast deden we onderzoek naar de wijze waarop gemeenten participatie beleggen binnen de organisatie en onderzochten we het wijkbudget voor de gemeente Den Haag. Ook deden we eerder onderzoek naar de ervaringen van gemeenten met burgerparticipatie en schreven we een artikel over de grootste misvatting rondom burgerparticipatie. Tot slot is burgerparticipatie een belangrijk onderdeel van ons thema Nieuwe Democratie.