KWINK Groep

Nassaulaan 1
2514 JS Den Haag

+31 (0)70 35 96 955
info@kwinkgroep.nl
Contact
Project

Evaluatie Zorginstituut Nederland

Zorginstituut Nederland Stel: Je hebt gezondheidsklachten en je komt onder behandeling bij het ziekenhuis. Voor deze behandelingen ben je vaak verzekerd. Maar niet altijd. Wie bepaalt wat er in je basispakket van de zorgverzekering zit? Dat bepaalt het Zorginstituut Nederland. Als je vervolgens wordt behandeld, moeten de ziekenhuizen of behandelaren voldoen aan kwaliteitsstandaarden. Zodat er […]

15 juli 2020

Zorginstituut Nederland

Stel: Je hebt gezondheidsklachten en je komt onder behandeling bij het ziekenhuis. Voor deze behandelingen ben je vaak verzekerd. Maar niet altijd. Wie bepaalt wat er in je basispakket van de zorgverzekering zit?

Dat bepaalt het Zorginstituut Nederland. Als je vervolgens wordt behandeld, moeten de ziekenhuizen of behandelaren voldoen aan kwaliteitsstandaarden. Zodat er een minimale kwaliteit aan zorg wordt geleverd. Het Zorginstituut is ook verantwoordelijk voor het maken van deze kwaliteitsstandaarden. Daarnaast heeft het Zorginstituut nog vele andere taken.

Eens in de vijf jaar moet het Zorginstituut worden beoordeeld op haar doelmatigheid en doeltreffendheid. KWINK groep is onlangs begonnen aan deze evaluatie in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Het onderzoek

In de evaluatie gaan we onder andere dieper in op de bijdrage van het Zorginstituut aan de kwaliteit van de zorg en in welke mate het Zorginstituut speelt op nieuwe ontwikkelingen in zijn rol als pakketbeheerder bij de beoordeling en pakkettoelating van geneesmiddelen, hulpmiddelen en behandelingen, zodat de wijze van beoordeling en pakkettoelating voldoende waarborgen dat ook in de toekomst effectieve innovaties het pakket instromen.

Ervaring in de zorgsector

KWINK groep voerder verschillende andere onderzoeken uit binnen de zorgsector. We evalueerden de Nederlands Transplantatie Stichting (NTS) en het Centrum Gezond Leven voor het RIVM. Ook waren we betrokken bij de evaluaties van het Convenant Gezond Gewicht en de subsidieregeling Donatie bij Leven. In dit onderzoek werken we samen met Hans Broere van Rebel Group.

Wil je meer weten over het onderzoek, neem dan contact op met Janine Mulder.

Gerelateerde onderwerpen

Inzichten