KWINK Groep

Nassaulaan 1
2514 JS Den Haag

+31 (0)70 35 96 955
info@kwinkgroep.nl
Contact
Project

Evaluatie Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ), afdeling advisering

De Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) heeft twee taken: een rechtsprekende taak en een adviserende taak als onafhankelijke adviesraad voor het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). KWINK groep evalueerde recent de wijze waarop de RSJ de adviserende taak uitvoerde gedurende de periode 2018-2023. De evaluatie belicht zowel de sterke punten als verbeterpunten van de adviserende taak van de RSJ.

8 januari 2025

Focus op onafhankelijke en humane advisering

De RSJ opereert vanuit een duidelijke missie: bijdragen aan een humane en rechtvaardige toepassing van straffen en jeugdbeschermingsmaatregelen. Uit de evaluatie blijkt dat deze missie breed wordt herkend en gewaardeerd door betrokkenen. Het onafhankelijke karakter van de RSJ wordt gezien als een belangrijke meerwaarde.  

Belangrijkste bevindingen uit de evaluatie RSJ

De evaluatie richtte zich op zeven kernthema’s, waaronder de organisatie, werkwijze, en doorwerking van adviezen. Enkele belangrijke conclusies zijn: 

  • Kwaliteit van de adviezen: De RSJ bracht in de evaluatieperiode 68 adviezen uit, waarvan 72% op verzoek van de bewindspersonen. De kwaliteit van deze adviezen wordt erkend door de verschillende stakeholders, met name vanwege de zorgvuldigheid en betrokkenheid van diverse perspectieven in de adviezen. 
  • Bereik en zichtbaarheid: Hoewel beleidsmakers goed bereikt worden, blijft de zichtbaarheid van de adviezen bij ketenpartners en andere maatschappelijke actoren achter. Dit biedt kansen voor meer gerichte communicatie. 
  • Impact van de adviezen: De doorwerking van adviezen verschilt per advies. Hoewel sommige adviezen directe beleidswijzigingen hebben geïnspireerd, is indirecte doorwerking vaak minder zichtbaar. 

Aanbevelingen voor vergroten impact

KWINK groep doet concrete aanbevelingen om de impact van de RSJ verder te vergroten. Zo wordt geadviseerd om een meer proactieve communicatiestrategie te hanteren. Ook wordt de aanbeveling gedaan om de aandacht voor diversiteit binnen de raad en het secretariaat te vergroten, om zo de representativiteit te vergroten. 

Daarnaast benadrukt de evaluatie het belang van nauwer contact tussen de adviesraad en de ketenpartners en het versterken van de relatie met het ministerie van VWS. Deze stappen kunnen bijdragen aan een breder bereik en een grotere impact van de adviezen van de RSJ. 

Rapport en meer informatie

Benieuwd naar het hele rapport en de conclusies en aanbevelingen? Het rapport is hier te lezenWil je meer weten over de RSJ en de adviezen die de raad uitbrengt? Bezoek dan de website van de RSJ.

Ervaring KWINK groep

KWINK groep doet vaker onderzoek naar het functioneren van onafhankelijke adviesorganen. Voorbeelden zijn de evaluaties van de Adviesraad Migratie (ACVZ), de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV), het Adviescollege toetsing regeldruk (Actal), de Commissie genetische modificatie (COGEM), de Cyber Security Raad (CSR) en de Commissie van Aanbestedingsexperts. 

Gerelateerde onderwerpen

Inzichten