Binnen verschillende provinciale domeinen is en wordt veiligheidsbeleid opgesteld, steeds met een eigen visie, doelstelling en normering. Voorbeelden van veiligheidsdomeinen zijn verkeersveiligheid, waterveiligheid en externe veiligheid. Deze domeinen vormen binnen veel overheidsorganisaties ‘eilandjes’, waardoor samenhang mist en de vraag rijst hoe integraal veiligheidsbeleid er in de toekomst uit zou kunnen zien. De provincie Zuid-Holland is zoekende naar de onderlinge raakvlakken tussen de verschillende veiligheidsdomeinen en vraagt zich af of en hoe de verschillende domeinen elkaar in de toekomst kunnen versterken.
KWINK groep is daarom gevraagd om samen met TNO en de TU Delft een toekomstagendaonderzoek uit te voeren rondom het thema veiligheid. We onderzoeken de huidige rol van veiligheid in het omgevingsbeleid van de provincie en zetten de belangrijkste ontwikkelingen en uitdagingen binnen de verschillende veiligheidsdomeinen op een rij. Vervolgens onderzoeken we of en hoe een integrale benadering van veiligheidsbeleid eruit zou kunnen zien in de toekomst.
Ervaring KWINK groep veiligheidsbeleid
KWINK groep heeft ruime ervaring met onderzoeken rondom veiligheidsbeleid. Zo heeft KWINK groep in 2022 het onderzoek naar perceptie en aanvaarding van veiligheids- en gezondheidsrisico’s van de energietransitie in opdracht van het ministerie van EZK afgerond. Momenteel is KWINK groep bezig met een Quickscan loketten nationale veiligheid in opdracht van het ministerie van JenV. KWINK groep deed ook al eerder toekomstagendaonderzoek voor de provincie Zuid-Holland.