KWINK Groep

Nassaulaan 1
2514 JS Den Haag

+31 (0)70 35 96 955
info@kwinkgroep.nl
Contact
Nieuws

Online bijeenkomst verkiezingen organiseren: terugblikken en vooruitblikken op verkiezingen

In 2021 hadden we de Tweede Kamerverkiezingen, en in 2022 de gemeenteraadsverkiezingen. Volgend jaar volgen de verkiezingen voor de provinciale staten, de waterschappen, de eilandsraad en het kiescollege. Gemeenten hebben de komende jaren hun handen vol aan het organiseren van verkiezingen. KWINK groep wilt hen hier graag bij helpen door terug te blikken en vooruit te blikken.

25 mei 2022

“Elke verkiezing is er weer iets”, aldus gesprekspartners over het organiseren van verkiezingen. De taken van een gemeente zijn hetzelfde bij elke verkiezing. Maar de context waarin gemeenten verkiezingen organiseren is elke keer anders. De Tweede Kamerverkiezingen in 2021 zijn daar een sprekend voorbeeld van. Corona-proof verkiezingen organiseren zorgde er niet alleen voor dat veel bekende stemlocaties niet meer gebruikt konden worden of dat meer stembureauleden nodig waren, maar nieuwe manieren van stemmen werden door de Tweede Kamer goedgekeurd zoals vervroegd stemmen en briefstemmen. Ook in 2022 was het weer raak: vervroegd stemmen bleef mogelijk voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Naast de uitdagingen rondom verkiezingen organiseren ten tijde van corona, is de context de komende jaren telkens anders. De gemeenteraadsverkiezingen van 2022 hadden een historisch lage opkomst, nóg lager dan de opkomst in 2018. Dit heeft gevolgen voor de kloof tussen burger en lokale politiek, maar ook gevolgen voor de wijze waarop gemeenten moeten inspelen op dit soort trends. Daarnaast werden gemeenten geteisterd met een tekort aan stembureauleden. Dit kwam door een moeizame werving, en een grote hoeveelheid aan ziekmeldingen. Opvallend is ook het aantal gemeenten dat geen projectleider verkiezingen heeft.

De vraag is dan ook: hoe organiseer je als gemeente op de meest efficiënte, laagdrempelige en duurzame wijze je verkiezingen? KWINK groep gelooft in de kracht van terugblikken om lessen op te doen voor de toekomst. Wij doet dit met gemeenten in ons leeronderzoek verkiezingsorganisatie. In dit onderzoek kijken we naar aspecten als financiën, logistiek, projectplanning en meer en doen wij aanbevelingen voor de toekomst.

Online bijeenkomst verkiezingen organiseren

Werkt u voor een gemeente en wilt u meer weten over ons leeronderzoek? Meldt u dan geheel vrijblijvend aan voor onze online bijeenkomst leeronderzoek verkiezingsorganisatie. Op 14 juli om 16.00 gaan onze onderzoekers met meerdere gemeenten in gesprek over het organiseren van verkiezingen. Daarnaast lichten wij toe wat we geleerd hebben van het evalueren van verkiezingen in grote steden. Aanmelden kan via deze link.

Gerelateerde onderwerpen

Inzichten