KWINK Groep

Nassaulaan 1
2514 JS Den Haag

+31 (0)70 35 96 955
info@kwinkgroep.nl
Contact
Project

Elektrisch rijden in internationaal perspectief

Het introduceren van elektrische mobiliteit is een complex en onzeker proces. Landen, regio’s en steden over de hele wereld zijn bezig met het stimuleren en faciliteren van elektrisch rijden. Zo rijden er in Nederland en Noorwegen al bijna 40.000 elektrische auto’s rond. Welke rol spelen overheden in deze transitie en wat kunnen we van andere […]

22 oktober 2014

Het introduceren van elektrische mobiliteit is een complex en onzeker proces. Landen, regio’s en steden over de hele wereld zijn bezig met het stimuleren en faciliteren van elektrisch rijden. Zo rijden er in Nederland en Noorwegen al bijna 40.000 elektrische auto’s rond. Welke rol spelen overheden in deze transitie en wat kunnen we van andere landen leren?

De Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB) en KWINK groep hebben een internationaal vergelijkend onderzoek uitgevoerd om inzicht te krijgen in de verschillende manieren waarop overheden de introductie van elektrisch rijden ondersteunen.

Ambities, inspanningen en resultaten op het gebied van elektrisch rijden

Onze vergelijkende studie biedt overheden en andere instanties die actief zijn op het gebied van elektrisch vervoer drie typen inzichten:

  • Een overzicht van het beleid en de instrumenten die overheden gebruiken om de introductie van e-mobiliteit te stimuleren;
  • Verschillen en overeenkomsten in het EV-beleid: verschillende instrumenten die vaak gezamenlijk door overheden worden gebruikt, patronen in beleidsinstrumenten en uitgangspunten van overheden die de basis vormen van het beleid (bijvoorbeeld een proactieve versus reactieve houding van de overheid; een focus op elektrische auto’s versus een focus op oplaadinfrastructuur; economische prikkels versus regelgeving);
  • Resultaten van de uitvoering van het beleid: hoeveel elektrische auto’s rijden er in de verschillende landen en hoeveel oplaadpunten zijn er beschikbaar?

Meer weten?

Onze inzichten zijn gepresenteerd in het hoofdrapport. Daarnaast is er een achtergrondrapport beschikbaar waarin de gevonden beleidsinstrumenten zijn verzameld en gecategoriseerd.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de Provincie Noord-Holland en het North Sea Region Electric Mobility Network.

Gerelateerde onderwerpen

Inzichten