KWINK Groep

Nassaulaan 1
2514 JS Den Haag

+31 (0)70 35 96 955
info@kwinkgroep.nl
Contact
Nieuws

Get to know: Onze nieuwe directeuren!

Het is vandaag internationale vrouwendag! KWINK groep heeft sinds begin dit jaar twee nieuwe top vrouwen als directie, dus hebben we hen geïnterviewd om te zien hoe zij verwachten hun rol als directeur te vervullen en hoe hun carrières tot nu toe verlopen zijn.

8 maart 2024

Jullie zijn nu ongeveer twee maanden directeur. Hoe bevalt het tot nu toe?

Fritzi: Ik vind het ontzettend leuk! Het is heel ander soort werk dan het doen van onderzoeks- of adviesprojecten. Waar ik bijvoorbeeld plezier uithaal, is dat ik nu beter weet hoe het met iedereen gaat.

Frederique: Ik vind het heel leuk dat ik vanuit mijn nieuwe rol op een andere manier nadenk over KWINK groep. Waar ik eerst dacht vanuit het perspectief van de adviseur (hoe doen we onderzoek, welke producten kunnen we aanbieden) kijk ik nu ook vanuit een bedrijfsvoeringsperspectief (bijvoorbeeld: wat zijn financieel verstandige keuzes? En welke ICT-voorzieningen zijn belangrijk voor het bedrijf?).

Fritzi: En dat allemaal op een plek waar je je al thuis voelt en een hart voor hebt.

Eind vorig jaar zijn jullie door de vorige directeuren benaderd met de vraag of jullie de nieuwe directeuren wilden worden. Waarom zeiden jullie ja tegen het directeurschap?

Frederique: Het voelt voor mij als een nieuwe stap in mijn ontwikkeling die ook op een logisch moment komt, na 6 jaar als adviseur en onderzoeker. Hoewel je jezelf in die rol altijd kan blijven ontwikkelen, voelde het als tijd voor een nieuw fase. Het fijne is dat ik dat kan doen zonder daarbij de rol van adviseur en onderzoeker op te geven. Daarnaast is het, wat Fritzi ook zei, mooi dat ik dat mag doen op een plek waar ik graag werk, met collega’s waar ik graag mee samenwerk. Dat maakt dat dit de plek is waar ik dit wil doen.

Fritzi: Dat heeft Frederique mooi gezegd en daar sluit ik mij volledig bij aan.

Welke rollen gaan jullie vervullen?

Fritzi: Ik zal mij als directeur focussen op onze mensen, onze kennispositie en werving van nieuwe medewerkers.

Frederique: Ik houd mij bezig met de bedrijfsvoering. Dat omvat onder meer de financiën,  AVG en privacy waarborgen, ICT, en het aansturen van het office management.

Fritzi: En samen doen we het strategische element: waar gaan we naartoe met KWINK groep en welke stappen moeten we ondernemen om daar te komen?

Jullie zijn 6 jaar geleden begonnen, van stagiair/junior naar senior en nu directeur. Het is in deze tijd best bijzonder om zo lang bij een bedrijf te werken, zeker als je vrijwel meteen uit de studiebanken komt. Wat maakt dat jullie hier zijn blijven plakken?

Frederique: Voor mij was dat echt een combinatie van het werk dat mij inhoudelijk goed ligt en dat ik het werk ook leuk vind. Iedere dag is uitdagend.

Fritzi: Voor mij was het een heel organisch proces; ik had me van tevoren niet per se voorgenomen om lang te blijven. Ik begon gewoon en dacht: ik vind het hier leuk, ik blijf leren, en dat gevoel is steeds gebleven. Elke keer dat ik een beetje comfortabel werd, kwam er een ingewikkelde opdracht, een uitdaging of werd ik gevraagd om directeur te worden.

Frederique: Toen ik hier kwam werken, was ik bezig met het afronden van mijn master Europese bestuurskunde en liep ik hier stage. Ik was er destijds van overtuigd dat ik daarna naar Brussel zou gaan. Toen KWINK mij na mijn stage een baan aanbood, dacht ik: dan blijf ik nog even plakken en ga ik over een jaar misschien naar Brussel. Ik had het hier uiteindelijk zo naar mijn zin, dat de wens om de EU te bestormen is vervlogen.

Fritzi: Toen ik begon, wist ik niet eens wat dit werk inhield. Er was veel schaarste op de arbeidsmarkt. Ik kwam toevallig een vacature tegen van KWINK groep en ben uitgekozen. Het is een kwestie van geluk dat ik hier terecht ben gekomen. Ik denk dat we allebei geluk hebben gehad dat we meteen werk vonden dat én bij ons past én een fijne werkplek is, waar de directeuren voor ons zich heel erg voor hebben ingespannen.

In 6 jaar verandert er natuurlijk veel, dat zal voor KWINK niet anders zijn. Welke veranderingen hebben jullie gezien en welke lessen neem je daarvan mee?

Frederique: Ik heb een bedrijf gezien dat sterk is gegroeid en met die groei een professionaliseringsslag heeft doorgemaakt. Tegelijkertijd zijn veel dingen die raken aan de kern van wat KWINK groep is, hetzelfde gebleven. Dat zit hem in de aandacht die iedereen voor elkaar heeft, de benaderbaarheid van mensen en de fijne sfeer op kantoor.

Fritzi: Ik denk dat met name de gezichten gewisseld zijn. Er zijn collega’s bij gekomen of weggegaan. En ik denk dat bijzonder is dat, ondanks dat ‘de poppetjes’ wisselen, de sfeer min of meer hetzelfde is gebleven.

Frederique: Ook de motivatie waarmee mensen hier werken en zich inzetten voor opdrachten is hetzelfde gebleven. Iedereen die hier werkt vindt het belangrijk om zich in te zetten voor de publieke sector en die passie voel je door het hele bedrijf.

Wat is tot nu toe de grootste uitdaging en grootste prestatie in je carrière geweest?

Fritzi: Als je hier binnenkomt, zoek je naar wat er van je gevraagd en verwacht wordt.  Dat groeit naar een manier van jezelf zijn in je werk, waardoor je uiteindelijk op je eigen manier invulling geeft aan je rol met die basis die gelegd is. Ik ben trots dat het mij gelukt is om mezelf te zijn in mijn werk.

Frederique: Ik heb een vergelijkbaar antwoord. Ik ben trots op de ontwikkeling die ik door heb gemaakt als onderzoeker en adviseur en het vertrouwen en plezier dat ik elke dag uit die rol haal.

En qua uitdagingen?

Frederique: Wat uitdagend is aan deze baan, maar dat vind ik ook het leuke eraan, is dat je nooit een kunstje herhaalt. Er komt altijd een opdracht voorbij waarin je voor verrassingen komt te staan of waarbij je een complex vraagstuk weer op een nieuwe manier moet oplossen.

Fritzi: Voor mij is misschien de grootste uitdaging geweest dat ik heel veel dingen leuk en interessant vind, niet alleen advieswerk, en ik probeer om tussen die verschillende ambities een eigen weg te vinden. Dat is uiteindelijk een moeilijkere uitdaging dan een stroeve relatie met een opdrachtgever.

Wat hopen jullie als directeuren te bereiken/te veranderen?

Fritzi: Ik hoop dat we alle positieve punten die we net benoemd hebben, zoals de sfeer, de motivatie waarmee mensen werken en de uitdagendheid van het werk kunnen behouden en nog een extra stapje kunnen zetten in de professionalisering van het bedrijf.

Frederique: Sluit ik mij helemaal bij aan, én dat Fritzi en ik ons eigen directeurschap gaan invullen, zoals we ook onze eigen adviseursrol hebben gevonden.

We hebben inmiddels meer vrouwelijke directeuren gehad dan mannelijk; is dat ook iets wat bijzonder is aan KWINK groep?

Fritzi: Een heel KWINKiaans antwoord zou zijn: dat kunnen wij niet zeggen, want we weten niet hoe het bij anderen is.

Frederique: Ik ben mijzelf op geen enkel moment bewust geweest van mijn vrouw zijn of het vrouw zijn van andere collega’s binnen het bedrijf. Met bijvoorbeeld de vraag voor het directeurschap wordt echt gekeken naar wie gaat het doen, wat veel belangrijker is.

Fritzi: Ik zou ook niet zeggen dat het iets specifiek van KWINK groep is, maar wel dat je hier als persoon gewaardeerd wordt. Het is misschien nog wel opvallender dat veel directeuren jonge vrouwen zijn. Het is bewonderenswaardig dat de partners dat vertrouwen aan ons en aan de vrouwen voor ons hebben gegeven.

Dan, als laatste vraag: als je één les mocht delen met anderen, welke les zou dat dan zijn?

Fritzi: Probeer een werkplek te vinden waar je jouw eigen krachten kan inzetten.

Frederique: Blijf openstaan voor nieuwe uitdagingen en ga er ook naar op zoek, omdat je jezelf dan ook kan verbazen met wat je kunt en wat je kan leren.

Gerelateerde onderwerpen

Inzichten