KWINK Groep

Nassaulaan 1
2514 JS Den Haag

+31 (0)70 35 96 955
info@kwinkgroep.nl
Contact
Nieuws

KWINK groep verwelkomt Lex van Rens als nieuwe adviseur

Met de start van Lex groeide ons KWINK-team verder. We introduceren onze nieuwste adviseur graag! In gesprek met Maria reflecteert hij op zijn eerste weken.

22 september 2022

Nogmaals welkom! Voor de mensen die je nog niet kennen: wie ben je en wat deed je voor je bij KWINK kwam werken?

Ik ben dus Lex – een cultuurhistoricus uit Utrecht. De afgelopen 2,5 jaar heb ik als zelfstandig ondernemer gewerkt onder de naam Queer Times en hield ik mij zoveel mogelijk bezig met queer en lhbti-geschiedenis. Ik heb daarvoor het een en ander aan onderzoek gedaan (van een wetenschappelijke publicatie tot aan tekstjes voor een tentoonstelling), maar corona dwong mij al snel om wat creatiever te worden als ondernemer.

Zo heb ik naast het uitvoeren van onderzoek onder andere een aantal adviesopdrachten uitgevoerd, scriptiestudenten en promovendi gecoacht, themadossiers voor scholieren gemaakt en brainstormsessies begeleid. Ook heb ik iemand een jaar mogen begeleiden en coachen bij het schrijven van een boek over autisme en neurodiversiteit.

Je begon in augustus bij ons. Hoe waren je eerste KWINK-weken?

Zoals dat gaat als je aan iets nieuws begint: heel anders dan ik had verwacht. Ik had de pech dat ik het weekend voor ik begon voor het eerst corona kreeg en om die reden aan huis gekluisterd was. Ondanks die hobbel bleek wel meteen hoe flexibel mijn nieuwe collega’s zijn. Zo werd bijvoorbeeld mijn laptop op de mijn eerste werkdag bij mij thuisgebracht door een collega, zodat ik vanuit huis aan de slag kon.

Inmiddels begin ik steeds meer in het zadel te komen en ben ik aan mijn eerste projecten gestart, waaronder het inventariseren van erfgoedkansen op grootschalige woningbouwlocaties voor het ministerie van OCW. Het blijft spannend als je dan toch écht aan een project begint waarin werkwijze en inhoud grotendeels nieuw zijn – maar wel spannend op een goede, leuke en prikkelende manier. Daarnaast viel ik met mijn neus in de boter en heb ik gelijk het derde lustrum van KWINK meegevierd!

Waarom koos je ervoor om adviseur te worden en waarom bij KWINK?

Toen ik ging solliciteren was mijn voornaamste drijfveer dat ik mij graag verder wilde ontwikkelen als adviseur in de publieke sector. Zelf had ik daar al enige ervaring in opgedaan als zelfstandig ondernemer, en dat smaakte naar meer. Daarnaast heb ik via Denkkracht Utrecht, waarbij betrokken ben als deelnemer en bestuurslid, bij verschillende publieke organisaties een kijkje in de keuken mogen nemen en meegedacht over maatschappelijke vraagstukken. Met name door deze laatste ervaring kwam ik erachter dat dit type werk mij aansprak.

Toen ik eenmaal bedacht had dat ik een switch wilde maken ging ik op zoek. Ik meen dat het rijtje zoekwoorden was: Maatschappelijk betrokken, publieke sector, onderzoek en adviseur. KWINK groep stond als een van de eerste hits bij de zoekresultaten!

Wat hoop je nog te leren of te onderzoeken als adviseur bij ons?

Een heleboel! Vooral de manier waarop onderzoek wordt uitgevoerd zou ik graag snel onder de knie krijgen. Neem bijvoorbeeld interviews en enquêtes. Bij historisch onderzoek is je aanpak toch al snel anders – al is het maar omdat je bij veruit de meeste onderwerpen en gebeurtenissen met geen levende ziel meer kan spreken die het zelf heeft meegemaakt. Dat type onderzoek vraagt toch een andere aanpak dan een belrondje of enquête. Qua onderzoek hoop ik als adviseur een mooie balans te vinden tussen onderwerpen waar ik al de nodige kennis over heb, bijvoorbeeld cultuur en erfgoed, en onderwerpen die wat verder van me afstaan.

Waar mogen mensen je voor wakker bellen?

Het liefst voor niets, want deze bezige bij is erg op zijn slaap gesteld. In mijn vrije tijd sport en lees ik graag. Ook heb ik altijd wel iets om handen qua vrijwilligerswerk. Zo zit ik tot eind december nog in het bestuur van een denktank, zit ik in de leescommissie voor een boek over de eerste generatie homoactivisten eind negentiende eeuw en ben ik betrokken bij een webplatform met verdiepende content over lhbti- en queerthema’s. Daarnaast lijkt het me ook leuk weer eens een cursus op te pakken, zoals modeltekenen.

Nu ik er zo nog eens over denk: Je mag me altijd wakker maken voor een mooi concert, zeker op een leuk festival!

Op 15 september vierden we ons lustrum. Waarschijnlijk leerde je KWINK weer vanuit een andere kant kennen. Wat heeft je verrast of verbaast?

Verrast of verbaasd was ik niet, het beeld dat ik van KWINK heb werd vooral bevestigd. Neem bijvoorbeeld de tentoonstelling, die ik gelijk vanuit mijn historicus-modus ging bekijken. In het algemeen kan je een bedrijfsgeschiedenis op meerdere manieren vertellen: Aan de hand van groei, cijfers, onderwerpen, of zelfs werkwijzen (een erg vermakelijk voorbeeld hiervan was de anekdote die Bill in zijn speech vertelde, dat het in de beginjaren nog heel normaal was om vlak voor de deadline een offerte in print in te moeten leveren op een ministerie – en dat je dan vaak je concurrenten op de gang tegenkwam).

Maar, geen van die dingen stond eigenlijk echt centraal in de tentoonstelling. Het overgrote deel van de tentoonstelling bestond uit foto’s van mensen (nieuwe en oude collega’s) en geluidsfragmenten (zeer kundig en mooi met muziekjes in elkaar gedraaid). Met andere woorden, bij KWINK draait het om mensen, sfeer, en natuurlijk aan het samen hard werken aan een sterke publieke sector. Precies die dingen spraken mij direct aan toen ik voor het eerst de website bezocht. Heel mooi om dat al bij het lustrum op deze manier bevestigd te zien!

Lex zal zich als adviseur bezighouden met de thema’s nieuwe democratie en cultuur en media en is geïnteresseerd in onderwerpen als erfgoed, cultuur, burgerparticipatie en diversiteit.

Gerelateerde onderwerpen

Inzichten