KWINK Groep

Nassaulaan 1
2514 JS Den Haag

+31 (0)70 35 96 955
info@kwinkgroep.nl
Contact
Nieuws

De eerste directeur van KWINK groep

KWINK groep bestaat dit jaar 15 jaar. Om dit niet zomaar voorbij te laten gaan, blikken we de komende weken terug op een aantal mooie momenten in de geschiedenis van KWINK. We gaan in gesprek met verschillende medewerkers van KWINK. Vandaag spreken we Rogier, de allereerste directeur van KWINK.

2 september 2022

Je werkt inmiddels al bijna 12 jaar bij KWINK: daarmee was je één van de eerste medewerkers. Hoe kwam jij terecht bij KWINK?

Met een omweg… Voor mijn afstuderen wilde ik het schrijven van een scriptie combineren met een stage. Tijdens een college in mijn master bedrijfskunde noemde een hoogleraar de afstudeerstage bij KWINK groep. Ik had nog nooit van KWINK gehoord. De website was een beetje vreemd met foto’s van paspoppen en lampen. Maar inhoudelijk klonk het interessant dus heb ik contact opgenomen. Toen ging het snel. Met Maarten heb ik een afstudeervoorstel uitgewerkt. Ik was erg enthousiast. De sfeer bij KWINK sprak me aan, maar ook de inhoudelijke gedrevenheid om een goed voorstel te maken en daar samen het beste uit te halen.

En nu komt de omweg. Ik ben afgestudeerd bij een ander adviesbureau. Lang verhaal, in het kort bood dat toen meer zekerheid op een snel afstuderen. Rond de tijd dat mijn afstudeerdatum in zicht kwam belde Maarten mij op. “We hebben een vacature voor een junior-adviseur. Wil je solliciteren?”. Ik had wel iets uit te leggen toen ik weer op de stoep stond. Gelukkig is dat gelukt.

Hoelang werkte je bij KWINK voor je directeur werd? Hoe voelde je je toen je werd gevraagd? Moest je er lang over nadenken?

In januari 2016 werd ik directeur van het bureau. Toen werkte ik ongeveer 5 jaar bij KWINK. Het heeft me altijd aangesproken dat we samen aan het bureau bouwen. Dat zorgt voor binding. Zo mocht ik als junior adviseur meteen aan de slag met de werving van nieuwe stagiairs en adviseurs. Ook mocht ik die vreemde website aanpakken. Superleuk en leerzaam om dat naast de advies- en onderzoeksprojecten te doen.

De kwaliteit van ons werk staat in alles wat we doen bovenaan. We zoeken dan ook altijd naar mogelijkheden om verder te professionaliseren. Sinds de oprichting waren alle ‘directietaken’ over de drie partners verdeeld. Het idee ontstond om de verantwoordelijkheid voor de verdere professionalisering van het bureau bij één persoon te leggen zodat de partners zich konden concentreren op advies en onderzoek. Ik vond het eervol en spannend. Ik was nog nooit directeur geweest en KWINK had nog nooit een directeur gehad. Gelukkig was er veel ruimte om samen met de partners de functie van directeur en de inrichting van het werk verder vorm te geven. Naast het directeurschap bleef ik werkzaam in opdrachten, die combinatie maakte dat ik niet lang heb nagedacht over deze kans.

Wat was je eerste grote beslissing als directeur?

Grote beslissingen van één persoon passen in mijn ogen niet echt binnen onze bedrijfscultuur. Maar als ik nu kijk naar hoe we ons werk organiseren dan hebben we de afgelopen periode grote stappen gezet. We hebben gewerkt aan een duidelijk profiel en worden inmiddels door een brede groep opdrachtgevers gevraagd voor monitoring- en evaluatievraagstukken. Organisatorisch waren we heel vroeg in het online werken in een Microsoft Teams omgeving waarin we de interne communicatie en kennisoverdracht borgen. Gezamenlijk met opdrachtgevers evalueren we opdrachten en de inzichten delen we intern. Op die manier houden we onze werkwijze steeds kritisch tegen het licht en leren we daarvan. Dat past bij een bureau dat gespecialiseerd is in het uitvoeren van evaluatieonderzoeken.

Inmiddels ben je al een aantal jaar geen directeur meer en ben je partner van het bedrijf geworden. Hoe was het om je directeurschap over te dragen?

Sinds begin 2016 is het aantal medewerkers ongeveer verdubbeld en zijn we als bureau een stuk volwassener geworden. Ik ben het meest trots dat we ondanks deze groei het gevoel van binding, onze cultuur en de goede werksfeer hebben behouden. We bouwen nog steeds samen aan het bureau. Vanuit die gedachte voelde het heel logisch om het directeurschap op een gegeven moment weer over te dragen. Het is heel leuk om mee te maken hoe Pauline en Janine het directeurschap invullen. Met name de werving, selectie en ontwikkeling van de medewerkers hebben Pauline en Janine echt een stap verder gebracht.

Gerelateerde onderwerpen

Inzichten