KWINK Groep

Nassaulaan 1
2514 JS Den Haag

+31 (0)70 35 96 955
info@kwinkgroep.nl
Contact
Inzicht

Omgaan met stiekeme twijfel – Aflevering 4 van ‘Liefdeslessen voor een ambtenaar’

Hoe kun je als ambtenaar omgaan met stiekeme twijfel? En hoe zeg je, als je dat niet zo handig hebt gedaan, goed sorry? Deze vragen staan centraal in aflevering 4 van de podcast ‘Liefdeslessen voor een ambtenaar’. Ik luisterde de podcast tijdens het hardlopen en mijn rondje duurde wat langer dan de aflevering. Verder lopend mijmerde ik nog wat na en realiseerde me dat deze liefdesles ook voor mij als adviseur geldt in mijn relatie met opdrachtgevers.

13 oktober 2020

Hoe kun je als ambtenaar omgaan met stiekeme twijfel? En hoe zeg je, als je dat niet zo handig hebt gedaan, goed sorry? Deze vragen staan centraal in aflevering 4 van de podcast ‘Liefdeslessen voor een ambtenaar’. Ik luisterde de podcast tijdens het hardlopen en mijn rondje duurde wat langer dan de aflevering. Verder lopend dacht ik er nog wat over na en realiseerde me dat de liefdesles van deze aflevering ook voor mij als adviseur geldt in mijn relatie met opdrachtgevers.

Als adviseur zijn er vaak genoeg momenten dat je te maken hebt met twijfel. Ben je voldoende tot de kern van het probleem gekomen? Heb je alle perspectieven in je onderzoeken meegenomen? Heb je goed in de smiezen welke belangen spelen? Waar je bij aanvang van een onderzoek nog vrij kan aangeven dat je hier nog niets over weet, en je anderen vraagt om de situatie voor je te schetsen, wordt dit gaandeweg het onderzoek steeds lastiger. Op een bepaald moment wordt het ongemakkelijk om aan te geven dat je eigenlijk nog steeds niet zo goed door hebt hoe het nou zit.

Het is dan misschien verleidelijk om een pokerface op te zetten en via omwegen alsnog een antwoord te vinden op de vraag hoe het nou zit. Of misschien laat je vragen half onbeantwoord en wordt dat de basis voor de rest van het onderzoek. De podcast leert ons echter: wees eerlijk over je twijfel en biecht het vooral niet te laat op. Kortom, geef bij de opdrachtgever aan: we hebben documenten bestudeerd, we hebben gesprekken gevoerd, we hebben bijeenkomsten georganiseerd, maar het is voor ons nog niet voldoende.

Want o wee als je dat niet doet. Dan verwijs ik je door naar deel 2 van de aflevering: hoe moet je sorry zeggen? Geheid dat stiekeme twijfels over de onbeantwoorde vragen namelijk gaan leiden tot een situatie waarop je in een veel later stadium sorry moet zeggen, omdat je er tegenaan loopt dat je die antwoord tóch nodig hebt. Of je rondt het project af, maar moet op een later moment sorry zeggen. Want de kans is groot dat er vragen komen over het rapport, waar jij dus geen goede antwoorden op kan geven.

Klinkt logisch allemaal, maar het is wel wat lastiger dan ik het hier schets. Je verkoopt toch een boodschap die de ander misschien niet verwacht of hoopt te horen. Sterker nog, die ander heeft jou erbij gehaald om dat juist uit te zoeken. Je stelt je op zo’n moment dus kwetsbaar op. Toch geloof ik in de liefdesles van deze aflevering. De combinatie van eerlijk- en oprechtheid is krachtig. En als we dan toch eerlijk moeten zijn geef ik ook maar gelijk toe dat ik stiekem wel blij ben dat ik dit gesprek zelf nog niet heb hoeven voeren met een opdrachtgever. Maar toch, mocht het zo ver komen – en ik ben ervan overtuigd dat dit een keer zo zal zijn – dan denk ik terug aan deze podcast en vooral aan de Zeeuwen; die hadden liever vanaf het begin geweten dat de Staatssecretaris twijfels had over de locatie van de marinierskazerne!

Afleveringen 1 t/m 4 van Liefdeslessen voor een ambtenaar zijn te beluisteren op Spotify en in je favoriete podcastapp. Komende donderdag komt een nieuwe (en tevens laatste) aflevering online!

Gerelateerde onderwerpen

Inzichten