KWINK Groep

Nassaulaan 1
2514 JS Den Haag

+31 (0)70 35 96 955
info@kwinkgroep.nl
Contact
Project

Evaluatie NICAM

Vroeger zag je films op de televisie of in de bioscoop. Sinds de komst van het internet is dat wel anders. Nu zijn er veel meer opties om films en series on demand te kijken, via bijvoorbeeld Netflix, Disney Plus of YouTube. Meer keuze, maar ook een stuk moeilijker om in te schatten wat je kan verwachten! Kan jouw kind gewoon filmpjes op YouTube kijken, zonder dat hij of zij schadelijke beelden te zien krijgt? En worden al die opkomende streamingsdiensten eigenlijk wel gecontroleerd? In de Mediawet staat opgenomen dat er regelingen moeten zijn om minderjarigen te beschermen tegen het zien van schadelijk audiovisueel materiaal. NICAM is de organisatie die verantwoordelijk is voor het bekende classificatiesysteem Kijkwijzer. KWINK groep evalueert het systeem van de bescherming van minderjarigen waarbinnen NICAM functioneert in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).

10 december 2019

Bescherming van minderjarigen

In de Mediawet staat vastgelegd dat er regelingen moeten zijn om minderjarige televisiekijkers te beschermen tegen het zien van mogelijk schadelijk audiovisueel materiaal. Het Nederlands Instituut voor de Classificatie van Audiovisuele Media is opgericht door de Nederlandse audiovisuele branches met medewerking van de overheid. NICAM is verantwoordelijk voor de coördinatie van Kijkwijzer. Kijkwijzer waarschuwt ouders en opvoeders tot welke leeftijd een televisieprogramma of film schadelijk kan zijn voor kinderen. Films, series en ander beeldmateriaal voor het publiek bevatten leeftijdsadvies en inhoudsinformatie voor haar kijkers. Makers classificeren hun eigen content als wel of niet mogelijk schadelijk voor kinderen onder de 16 jaar. Vervolgens bepalen codeurs, die worden opgeleid door NICAM, welke classificatie het materiaal krijgt. De classificatie wordt aangegeven met de welbekende pictogrammen van Kijkwijzer, zoals de minimum leeftijd of een waarschuwing voor gewelddadige inhoud

De evaluatie van NICAM

Het ministerie van OCW heeft KWINK groep gevraagd NICAM te evalueren. In deze evaluatie doen we onderzoek naar zowel het systeem van bescherming van minderjarigen, als naar NICAM zelf. Doel van het onderzoek is het geven van een oordeel over de inrichting van het systeem en de rolinvulling en samenwerking van NICAM en de partijen waar zij verantwoording aan aflegt: het Commissariaat voor de Media en het ministerie van OCW. KWINK groep kijkt terug op de afgelopen jaren en voert een toekomst gerichte verkenning uit.

Om een goed beeld te krijgen van het systeem vinden wij het van belang veel feiten, percepties en wetenschappelijk inzichten te verzamelen. In de evaluatie spreken we daarom met betrokkenen bij NICAM en verschillende partijen in het mediaveld, zoals de adviescommissie van NICAM, betrokken ministeries, organisaties vanuit de omroepen, distributeurs, kabelmaatschappijen, bioscopen en winkels. Daarnaast voeren we een documentstudie uit en maken we gebruik van onderzoeken over de bekendheid en tevredenheid van ouders/opvoeders over de producten van NICAM.

Meer weten over het onderzoek? Stuur ons gerust een bericht!

Gerelateerde onderwerpen

Inzichten