KWINK Groep

Nassaulaan 1
2514 JS Den Haag

+31 (0)70 35 96 955
info@kwinkgroep.nl
Contact
Nieuws

Het ontstaan van KWINK groep

KWINK groep bestaat dit jaar 15 jaar. Om dit niet zomaar voorbij te laten gaan, blikken we de komende weken terug op een aantal mooie momenten in de geschiedenis van KWINK. We gaan in gesprek met verschillende KWINKers. Vandaag spreken we Annelies, die KWINK samen met Maarten en Bill, KWINK groep oprichtte in 2007. Lees hier meer over hoe het ontstaan van KWINK groep.

24 augustus 2022

Jullie werkten voor het oprichten van KWINK groep al samen in de publieke advisering. In 2007 kwamen jullie op het idee om een eigen bedrijf op te richten. Hoe is dat idee ontstaan?

Uit een cocktail van een vrijdagmiddagborrel, met z’n drieën mijmerend over de toekomst, zon, zomer en een vleugje bravoure. Ineens was daar het idee: we kunnen dit werk ook zelf, hoe leuk zou dat wel niet zijn, we gaan het gewoon proberen, en als het niks wordt kunnen we altijd weer in loondienst. Dat maakte het (voor mij in elk geval) een heel luchtige beslissing. Drie weken later was ons ontslag ingediend.

Wat was de visie die jullie voor KWINK groep hadden? Welke ambities hadden jullie?

Ook daar hebben we niet zoveel tijd en woorden aan besteed. We hadden wel een overtuiging: dat we met onze nieuwsgierige, gretige en kritische houding en slimme samenwerking prestigieuze onderzoeken zouden kunnen uitvoeren. Waarover je in de krant zou lezen. En om daarbij zuinig te zijn op de chemie waaruit dit is ontstaan: pas stoppen als het perfect is, streng op elkaars kwaliteit, en tussendoor regelmatig onder de tafel liggen van het lachen.

Hoe is de naam KWINK groep ontstaan? Waren er nog andere namen die jullie overwogen?

Tientallen namen zijn langsgekomen, maar het mocht niet Engels, niet pretentieus en geen afkorting zijn. KWINK klonk lekker Hollands, krachtig, en met een kwink-slag.

Hoe zag de eerste week werken voor je eigen bedrijf eruit?

We hadden een bedrijf, maar nog geen kantoorpand. We hadden in die tijd alle drie een opdracht bij het ministerie van IenW, waar we ook een eigen werkplek hadden. Een fijne uitvalsbasis, en heel leuk hoe de collega’s van het ministerie meeleefden met het avontuur van de twee krullenbollen (“wie is nou ook alweer wie?”, vroegen ze me vaak) en mij. Het advieswerk was hetzelfde als ervoor. We waren natuurlijk niet ineens andere adviseurs geworden. Maar daaromheen was er natuurlijk een hoop regelwerk; notaris, accountant vinden, een handelsnamenonderzoek uitvoeren, aandeelhoudersovereenkomsten, etc. Heerlijk om zoveel praktische maar belangrijke zaken zo snel te kunnen beslissen als je maar met z’n drieën bent.

Hoe kijk je nu terug op de oprichting en die eerste weken?

Met een gevoel van nostalgie en trots. We voelden ons vrij en verantwoordelijk tegelijk. Het was spannend en zorgeloos tegelijk. Spannend natuurlijk of er opdrachten zouden komen, maar die kwamen al snel. En man, wat hebben we gelachen.

Als je kijkt naar waar KWINK groep stond bij het begin en waar het bedrijf nu staat, waar ben je dan het meest trots op?

Dat er een organisatie staat. Die allang niet meer wordt aangeslingerd door de oprichters, maar door 20 betrokken KWINKers. Met nieuwe partners, met aanwas van steeds weer talentvolle adviseurs, met ideeën en initiatieven. Met regelmatig een vermelding in de media, maar belangrijker nog: trots op de feedback van opdrachtgevers op ons werk, en op onze eigen onverminderde kritische blik op ons werk. En vooral trots op de sfeer; op de Nassaulaan, als een soort huiskamer-kantoor (met keukentafel, pingpongtafel en op zolder ringen en yogamatten) maar vooral de fijne vibe tussen de collega’s onderling.

Gerelateerde onderwerpen

Inzichten