KWINK Groep

Nassaulaan 1
2514 JS Den Haag

+31 (0)70 35 96 955
info@kwinkgroep.nl
Contact
Nieuws

Boeklancering ‘Kennisdemocratie, in het oog van de orkaan’

Op donderdag 30 september vond de feestelijke boeklancering plaats van het nieuwe boek van onze collega Roel in ’t Veld: ‘Kennisdemocratie, in het oog van de orkaan’. Wij waren aanwezig bij dit bijzondere moment. Een viertal voordrachten over het boek door Job Cohen, Arthur Ringeling, Albert Jan Kruiter en Annelies Dijkzeul gingen vooraf aan de aanbieding van het boek.

1 oktober 2021

Op donderdag 30 september vond de feestelijke boeklancering plaats van het nieuwe boek van onze collega Roel in ’t Veld: ‘Kennisdemocratie, in het oog van de orkaan’. Wij waren aanwezig bij dit bijzondere moment. Een viertal voordrachten over het boek door Job Cohen, Arthur Ringeling, Albert Jan Kruiter en Annelies Dijkzeul gingen vooraf aan de aanbieding van het boek.

Feestelijke boeklancering

Bij café Dudok in Den Haag verzamelden zich donderdagmiddag familie, vrienden en dierbare collega’s van Roel in ’t Veld ter ere van de boeklancering van zijn nieuwe boek, ‘Kennisdemocratie, in het oog van de orkaan’. Een bijzondere middag, waarbij voorafgaand aan de aanbieding mooie woorden werden gesproken door Job Cohen, Arthur Ringeling, Albert Jan Kruiter en Annelies Dijkzeul. Zo sprak Arthur Ringeling:  “Roel heeft een moedig boek geschreven. Toen ik van een eerdere versie van het manuscript kennis mocht nemen zei ik tegen hem: “Je bent twee boeken aan het schrijven. Weet je zeker dat het je bedoeling is?”. Nou, dat was het dus, mogen we vandaag constateren. Ik weet niet of ik zoiets gedurfd zou hebben. Zou ik niet veel te bang zijn geweest om van de gebruikelijke paden af te wijken? De wetenschapsbeoefenaar kan in de meeste gevallen veilig over straat. Hij deelt een relatieve onzichtbaarheid met veel anderen op het publieke domein. Over persoonlijke ervaringen wordt in die kring bij voorkeur niet gesproken of geschreven. Dat is teveel n=1. Je moet dus maar durven. Nou, Roel dus wel.”

Over het boek

Dit boek is nieuw, maar kent wortels in het verleden. In 2010 verscheen  Kennisdemocratie, met als ondertitel Aankomend Stormtij, dat de ontwikkeling van de spanningen en  andere onderlinge relaties tussen politiek, media en wetenschap beschreef en analyseerde. Sedertdien hebben dertig groepen fellows van de NSOB in onderwijsverband de gelegenheid gekregen kritiek op het boek te formuleren. Aan hen om nu te beoordelen, of Roel daar voldoende ontvankelijk was.

In 2010-2011 was Roel mede werkzaam aan het nieuwe International Institute for Advanced Sustainabilty Studies in Potsdam. Daar wijdde hij zich aan een onderzoek naar geschikte governance voor transities en transformaties onder de titel Transgovernance (Springer 2012).

In 2012 en 2013 was Roel werkzaam voor Haarlemmermeer als strateeg, samen met een enthousiaste groep getalenteerde onderzoekers. Daarin verscheen een studie over gewenste toekomsten voor participatieve democratie en zagen scenario’s voor een duurzame ontwikkeling van Haarlemmermeer, een pikant onderwerp in de vestigingsplaats van Schiphol, het licht. Deze scenario’s kwamen tot stand volgens een nieuwe, door het team bedachte methode voor scenario’s die bruikbaar zijn in politieke en andere strategische kringen. Nadien heeft deze methode ook elders toepassing gevonden.

Voornoemde leerervaringen zijn in het boek verwerkt. Een aantal leergeschiedenissen van autobiografische aard, die zeer persoonlijk en kwetsbare verhalen over succes en falen bevatten, completeert dit boek.

Stay tuned..

Benieuwd geworden naar het boek? De komende weken plaatsen verschillende collega’s een korte beschouwing over het boek op onze website, elk vanuit een thema dat hen in het boek raakte, dus stay tuned!

Gerelateerde onderwerpen

Inzichten