KWINK Groep

Nassaulaan 1
2514 JS Den Haag

+31 (0)70 35 96 955
info@kwinkgroep.nl
Contact
Nieuws

Back to KWINK: Oud-stagiaire Lara keert terug en start als junior-adviseur

Een jaar geleden begon Lara Janssen als stagiaire bij KWINK groep. Als stagiaire was Lara onder meer betrokken bij de evaluatie van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in opdracht van het Ministerie van OCW. Nu, exact een jaar later na haar start als stagiaire, start zij bij KWINK als junior-adviseur. In dit interview, met haar oude stagebegeleider Sjoerd, legt zij uit waarom.

7 september 2021

Sjoerd: Wat leuk dat je weer terug bent! Hoe is het met je gegaan na je stage?

Lara: Ik ben heel blij dat ik kan beginnen aan mijn eerste baan, bij KWINK! Het is goed met mij gegaan na mijn stage. Ik heb het afgelopen half jaar namelijk gebruikt om mijn afstudeeronderzoek te schrijven voor mijn master Politicologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Dit afstudeeronderzoek heb ik succesvol afgerond, wat erin heeft geresulteerd dat ik inmiddels cum laude ben afgestudeerd!

Sjoerd: Dat is mooi nieuws! Waar ging je scriptie over?

Lara: Voor mijn scriptie heb ik onderzoek gedaan naar de ‘uitval’ van vrouwelijke gemeenteraadsleden in Nederland. Het is in Nederland namelijk zo dat vrouwen verhoudingsgewijs vaker vroegtijdig opstappen als gemeenteraadslid dan hun mannelijke collega’s. Ik vond dit zeer opvallend en wilde graag onderzoeken hoe dit kan en of er wellicht iets aan gedaan kan worden door Nederlandse gemeenten. Uit mijn onderzoek blijkt dat vrouwen verhoudingsgewijs een negatievere ervaring hebben in de gemeenteraad. Dit kan komen door de vastgestelde vergadertijden, maar vrouwen ervaren ook dat ze anders behandeld worden in de gemeenteraad met name vanwege de vooroordelen gebaseerd op gender van collega raadsleden. Echter vallen vrouwen voornamelijk uit omdat ze het raadswerk moeilijk kunnen combineren met een fulltime baan en/of een gezin. Op dit moment bieden gemeenten weinig tot geen hulp in het creëren van een beter werk-privé verhouding. In mijn scriptie beveel ik dan ook aan dat gemeentes meer aandacht zouden moeten hebben voor genderverschillen, vooroordelen gebaseerd op gender en meer zouden moeten faciliteren in het creëren van een betere privé-werk balans. Op deze manier zouden gemeenten ervoor kunnen zorgen dat vrouwen zich evenveel op hun gemak voelen in de raad als mannen.

Sjoerd: Klinkt goed! Je bent nu weer terug bij KWINK. Waarom heb je voor ons gekozen?

Lara: Ik heb er eigenlijk niet lang over na hoeven denken of ik terug wilde komen bij KWINK. Ik heb namelijk echt een ontzettend fijne tijd gehad tijdens mijn stage. Ik heb toen meteen veel verantwoordelijkheid gekregen binnen de projecten, waardoor ik echt de kans heb gekregen om me te ontwikkelen op persoonlijk en professioneel vlak. Ik vind het, bovendien, heel belangrijk om met mijn werk iets wezenlijks toe te voegen aan het beleid in Nederland. Bij KWINK krijg ik de mogelijkheid om dit op een onafhankelijke manier te doen.
Daarnaast weet ik dankzij mijn stage dat ik goed binnen het team van KWINK pas en dat er heel leuke mensen werken, waar ik graag nog meer mee wil samenwerken.

Sjoerd: Goed om te horen! Je bent nu weer terug. Waar kijk je het meest naar uit de komende tijd?

Lara: Ten eerste kijk ik ernaar uit om daadwerkelijk op kantoor te werken, en eindelijk eens fysiek te borrelen met collega’s. Mijn stage viel midden in de tweede corona-lockdown, waardoor ik maar één maand op kantoor heb kunnen werken. Nu krijg ik eindelijk de kans om dit, samen met collega’s, te doen! Verder kan ik niet wachten om weer te werken aan uitdagende onderzoeken en hierdoor geïnspireerd te raken.

Ik kijk met name uit naar projecten bijvoorbeeld rondom, gelijkheid, diversiteit & inclusie, cultuur & media en nieuwe democratie. Daarnaast ben ik tijdens mijn stage begonnen aan het onderzoeken van diversiteit en inclusie bij KWINK, naar aanleiding hiervan heb ik KWINK een aantal aanbevelingen gedaan. Ik heb heel veel zin om hier verder mee aan de slag te gaan!

Gerelateerde onderwerpen

Inzichten