KWINK Groep

Nassaulaan 1
2514 JS Den Haag

+31 (0)70 35 96 955
info@kwinkgroep.nl
Contact
Nieuws

Leren werken: KWINK-workshop op het Landelijk Congres Bestuurskunde 2020

Op het Landelijk Congres Bestuurskunde (LCB), dat afgelopen week digitaal plaatsvond, heeft KWINK groep een workshop gehouden binnen het thema ‘Revolutie op de werkvloer’, over leren werken. Waar twintig jaar geleden werknemers afgeleid konden raken van een rommelig bureau, raken werknemers nu vaak afgeleid van hun digitale werkomgeving. Zeker in Coronatijden. Workshop leren werken Om studenten […]

19 mei 2020

Op het Landelijk Congres Bestuurskunde (LCB), dat afgelopen week digitaal plaatsvond, heeft KWINK groep een workshop gehouden binnen het thema ‘Revolutie op de werkvloer’, over leren werken. Waar twintig jaar geleden werknemers afgeleid konden raken van een rommelig bureau, raken werknemers nu vaak afgeleid van hun digitale werkomgeving. Zeker in Coronatijden.

Workshop leren werken

Om studenten (en een aantal werkenden) te leren hoe je hiermee beter en slimmer kunt omgaan, hebben Janine en Sjoerd op het LCB een workshop over leren werken gegeven. Op deze goed bezochte workshop bleek dat veel studenten en werkenden met dezelfde problemen worstelen op het gebied van werken. Het gaat daarbij om vragen als: hoe houd ik overzicht op mijn e-mail en taken? Hoe zorg ik ervoor dat ik niet alleen ‘hard werk’, maar ook iets gedaan krijg? En de worsteling die wij het vaakst hoorden: hoe minimaliseer ik afleiding?

Slim werken om te leren werken

Over slim werken zijn allerlei boeken geschreven. In de workshop is gebruik gemaakt van allerlei literatuur, zoals van Getting Things Done van David Allen, GRIP (het geheim van slim werken) van Rick Pastoor en Diep werk (werken in een wereld vol afleiding) van Cal Newport. Centraal stond in de workshop: hoe werk je vanuit doelen die je hebt? En dus niét op basis van allerlei afleiding, zoals het laatste e-mailtje dat binnen is gekomen. Werken vanuit doelen moet zorgen dat je zowel grote als kleine taken gedaan krijgt en tegelijkertijd overzicht houdt op je taken. Bovenal moet het zorgen voor rust en overzicht in je werkweek. Slim werken gaat niet slechts om praktische tips, maar er zit een filosofie achter. Door slim te werken (vanuit doelen), kun je namelijk werken aan jouw doelen, én dus aan zaken waar jij energie in wil steken.

Tips

Ons is opgevallen dat tot iemand afstudeert, er weinig aan studenten wordt geleerd over leren werken. Je moet hier tot die tijd zelf je weg in vinden. Om dit te voorkomen hebben wij in de workshop allerlei praktische tips gegeven om slim te kunnen werken.

Geïnteresseerd?

KWINK groep heeft ervaring opgebouwd met slim werken in ons advies- en onderzoekswerk én is bekend met relevante literatuur over efficiënt werken. Ben jij geïnteresseerd of wil je jouw organisatie helpen met  slimmer leren werken? Wij staan open om jullie daarbij te helpen, bijvoorbeeld via een workshop of via een op maat gemaakte training. In dat geval kun je vrijblijvend contact opnemen met Janine Mulder, jmulder@kwinkgroep.nl.

Gerelateerde onderwerpen

Inzichten