KWINK Groep

Nassaulaan 1
2514 JS Den Haag

+31 (0)70 35 96 955
info@kwinkgroep.nl
Contact
Project

De wereld van 5G Gigahertzen

Ik kan me nog goed herinneren dat ik erachter kwam hoe mijn brief van de brievenbus om de hoek tot de deurmat van mijn penvriendin geraakte. Postbodes, postcodes, postvliegtuigen, postsorteerders en postzakken spraken tot mijn verbeelding en een nieuwe wereld ging voor me open. Alles was slim en gestructureerd georganiseerd. De afgelopen maanden had ik […]

17 augustus 2018

Ik kan me nog goed herinneren dat ik erachter kwam hoe mijn brief van de brievenbus om de hoek tot de deurmat van mijn penvriendin geraakte. Postbodes, postcodes, postvliegtuigen, postsorteerders en postzakken spraken tot mijn verbeelding en een nieuwe wereld ging voor me open. Alles was slim en gestructureerd georganiseerd. De afgelopen maanden had ik een vergelijkbare ervaring met de wereld van mobiele communicatie. Ik voerde mijn eerste telecomopdracht uit sinds mijn start bij KWINK groep een half jaar geleden. Ik onderzocht de behoefte aan frequentieruimte in de 3,5 Gigahertz-band in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK).

Na een frequentiestoomcursus en een aantal interviews met partijen uit de telecomwereld, werd de voorheen voor mij onbekende wereld, mijn werkpraktijk. In korte tijd leerde ik hoe men dankzij frequenties met anderen kan communiceren en hoe de telecomwereld zich voorbereid op haar toekomst: de uitrol van 5G.

We doen onderzoek naar de toekomstige behoefte aan frequentieruimte in de 3,5 Gigahertz-band. Frequentieruimte kan worden ingezet om signalen draadloos te verzenden. De 3,5 Gigahertz-band is Europees bestemd als één van de eerste banden voor de uitrol van 5G. De Staatssecretaris van EZK is in Nederland verantwoordelijk voor het verdelen van de frequentieruimte. Om tot een besluit over de toekomstige verdeling van de frequentieruimte te komen heeft het ministerie van EZK KWINK groep gevraagd te onderzoeken wat de toekomstige behoefte is en hoe in tien andere Europese landen met de verdeling van de 3,5 Gigahertz-band wordt omgegaan.

Er zijn meer partijen dan telecombedrijven die behoefte hebben aan frequentieruimte. De 3,5 Gigahertz-band is nu namelijk ook al in gebruik voor draadloze communicatie. Industriële bedrijven gebruiken de 3,5 Gigahertz-band voor eigen, afgesloten communicatienetwerken en de band wordt ingezet om bedrijven en bewoners in het buitengebied van snel internet te voorzien. Wij identificeren alle behoeften en zetten ze naast elkaar om te komen tot een afweging. Naar verwachting publiceert het ministerie ons rapport eind 2018. Dan kan ik mijn penvriendin ons rapport niet per post, maar per frequentie sturen. En mag ik mezelf ervaringsdeskundige in de telecomwereld noemen.

Gerelateerde onderwerpen

Inzichten