KWINK Groep

Nassaulaan 1
2514 JS Den Haag

+31 (0)70 35 96 955
info@kwinkgroep.nl
Contact
Project

Dalend studiesucces van mbo-ers op het hbo

In 2015 verschenen onrustbarende nieuwe statistieken over het dalende studiesucces in het hbo. Met name het studiesucces van in het hbo doorstromende mbo-ers daalde, en daarbinnen weer extra sterk dat van niet-westers allochtone doorstromers. Deze daling vormde voor de stichting KCE en de Hogeschool Rotterdam aanleiding voor een onderzoek. KWINK groep heeft een deel van […]

13 oktober 2017

In 2015 verschenen onrustbarende nieuwe statistieken over het dalende studiesucces in het hbo. Met name het studiesucces van in het hbo doorstromende mbo-ers daalde, en daarbinnen weer extra sterk dat van niet-westers allochtone doorstromers. Deze daling vormde voor de stichting KCE en de Hogeschool Rotterdam aanleiding voor een onderzoek. KWINK groep heeft een deel van dit onderzoek uitgevoerd.

Het onderzoek

In het onderzoek zijn zes opleidingen van de Hogeschool Rotterdam onderzocht: bouwkunde, bedrijfskunde, leisure management, verpleegkunde en de associate degree opleidingen office management en ondernemen.

Iedere opleiding is onderzocht door een onderzoeksduo bestaande uit een onderzoeker van de Hogeschool Rotterdam en een externe onderzoeker. KWINK groep is als externe onderzoeker opgetreden voor de opleidingen bedrijfskunde MER en verpleegkunde. Van deze zes opleidingen is beschikbaar cijfermateriaal bestudeerd en zijn per opleiding ruim twintig gesprekken gevoerd met onder andere studenten, docenten, decanen, studieloopbaancoaches en opleidingsmanagers.

In het eindrapport is een rapportage per opleiding opgenomen. Daarnaast zijn overkoepelende conclusies en aanbevelingen toegevoegd.

Aanbevelingen

Het onderzoek heeft geleid tot een aantal aanbevelingen voor de Hogeschool Rotterdam, die volgens de onderzoekers ook voor andere hogescholen relevant zijn. De aanbevelingen richten zich onder meer op duidelijkheid van het didactisch concept van een opleiding bij het docententeam en op het beter laten aansluiten van lessen in onderzoeksvaardigheden op de beroepspraktijk. Ook is verbetering aanbevolen in acties ‘voor de poort’, zoals een betere intake van studenten.

Ervaring KWINK groep

KWINK groep heeft meer ervaring met onderzoek en advies in de onderwijssector. Zo hebben we in 2015 en 2016 congressen georganiseerd met als onderwerp Kwaliteit van Onderwijs. In aanloop naar het eerste congres is de essaybundel de Echte Dingen tot stand gekomen. Ook hebben we een onderzoek uitgevoerd naar de optimale governance voor een koepel van middelbare scholen.

Gerelateerde onderwerpen

Inzichten