KWINK Groep

Nassaulaan 1
2514 JS Den Haag

+31 (0)70 35 96 955
info@kwinkgroep.nl
Contact
Nieuws

Goed besturen in de kennisdemocratie

De Vereniging voor Bestuurskunde is gestart met een Special State of Science reeks. Associate Roel in’t Veld mocht deze week een digitaal college geven over lessen van het besturen en managen in crisistijd.

9 juni 2020

De Vereniging voor Bestuurskunde is gestart met een Special State of Science reeks. Associate Roel in’t Veld mocht deze week een digitaal college geven over lessen van het besturen en managen in crisistijd. Bekijk de video hier!

Kennisdemocratie

In het boek KENNISDEMOCRATIE verkende Roel in 2010 de oplopende spanningen tussen politiek, media en wetenschap in onze samenleving en formuleert de noodzaak van vernieuwing.

In dit college analyseert Roel de werking van de kennisdemocratie, te midden van complexiteit en onvoorspelbaarheid. Daar waar besturen ooit overzichtelijk was (met klassieke parlementaire politiek, zendende media, en disciplinaire wetenschap) is besturen complex geworden. Participatieve democratie, social media en trans-disciplinaire wetenschap hebben zich genesteld, werken op elkaar in, en creëren complexiteit en overweldigende afhankelijkheid. De ijkpunten voor goed besturen zijn dan meer dan ooit:

  1. variëteit, kunnen we verschil maken?
  2. reflexiviteit, kunnen we leren van ervaringen en kennis?

Roel verkent de aanpak van de Corona-crisis, en laat zien dat Nederland al doende steeds meer verschil weet te maken en al lerende reflexiviteit betracht. Dat ging en gaat niet vanzelf, en het gaat heel anders dan in andere landen, zoals de VS. Het vraagt om bewuste procesvoering, om de relativering van controle, om het toelaten van andere perspectieven, om zelfbewustzijn.

Gerelateerde onderwerpen

Inzichten