KWINK Groep

Nassaulaan 1
2514 JS Den Haag

+31 (0)70 35 96 955
info@kwinkgroep.nl
Contact
Project

Factsheet: Blockchain in de publieke sector

De technologie blockchain wordt steeds populairder door toepassingen zoals Bitcoin en smart contracts. Het biedt kansen voor bedrijven en overheden om sneller, persoonlijker, veiliger en goedkoper te handelen. Voor veel overheden en beleidsmakers zijn de toepassingen echter nog abstract. KWINK groep heeft een factsheet gemaakt om te laten zien welke mogelijkheden er zijn en waarmee […]

30 april 2018

De technologie blockchain wordt steeds populairder door toepassingen zoals Bitcoin en smart contracts. Het biedt kansen voor bedrijven en overheden om sneller, persoonlijker, veiliger en goedkoper te handelen. Voor veel overheden en beleidsmakers zijn de toepassingen echter nog abstract. KWINK groep heeft een factsheet gemaakt om te laten zien welke mogelijkheden er zijn en waarmee een gemeente of overheidsorganisatie rekening dient te houden bij de implementatie.

Blockchain biedt kansen en uitdaging

Blockchain technologie is een hype die veel voordelen biedt voor de publieke sector. Bij de implementatie van blockchain komen beleidsmakers echter ook voor uitdagingen te staan: Is het verstandig om blockchain te implementeren als er nog geen succesvolle voorbeelden zijn? Wat voor privacy issues brengt blockchain met zich mee? Hoe ga ik om met mogelijk verdwijnende arbeidsplaatsen? Hoe kan ik zowel ruimte bieden aan persoonlijk maatwerk als de voordelen van gestandaardiseerd processen benutten? Paul Corten is bij KWINK groep afgestudeerd met een onderzoek naar de wijze waarop overheden blockchain kunnen implementeren. Hij heeft hiervoor vier cases bestudeerd en heeft verschillende experts geïnterviewd.

Nederland doet tientallen pilots

Nederlandse gemeenten en ministeries doen volop onderzoek naar de mogelijkheden van blockchain. Meer dan veertien gemeenten hebben een pilot afgerond, waaronder de gemeenten Den Haag, Groningen, Arnhem, Eindhoven, Amsterdam, Utrecht en Schiedam. Daarnaast hebben onder andere de ministeries van Financiën, Infrastructuur en Waterstaat, Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Justitie en Veiligheid een pilot gedaan. Voorbeelden van projecten zijn het uitgeven van een persoonsgebonden budget (PGB), het afvalproces, de registratie van kavels, het aanvragen van een rolstoel, het aanvragen van een subsidie en het heffen van logiesbelasting. Uit de projecten blijkt dat voordelen bestaan uit lagere kosten, snellere processen, verlaging van de werkdruk en het voorkomen van fraudemogelijkheden. In Zuidhorn zijn ze inmiddels zover dat de uitgifte van het Kindpakket volledig op basis van de blockchain gebeurt en in Groningen werkt de Stadjerspas volledig op basis van de blockchain.

Ervaring KWINK groep

KWINK groep heeft veel ervaring met het adviseren van ministeries en gemeenten over de implicaties en de kansen van technologische ontwikkeling voor beleid. Bent u benieuwd naar de kansen van blockchain voor uw organisatie? Lees dan het gehele onderzoek of neem contact op.

Gerelateerde onderwerpen

Inzichten