KWINK Groep

Nassaulaan 1
2514 JS Den Haag

+31 (0)70 35 96 955
info@kwinkgroep.nl
Contact
Project

7000 speelbeurten in 80 landen

KWINK groep concludeert dat de internationaliseringsregeling van het Fonds Podiumkunsten een belangrijke bijdrage levert aan de zichtbaarheid van de Nederlandse podiumkunstensector in het buitenland. De toekenningen binnen de internationaliseringsregeling hebben geleid tot ruim 7000 voorgenomen speelbeurten in ruim 80 verschillende landen. De internationaliseringsregeling van het Fonds Podiumkunsten bestaat uit vier deelregelingen voor import, export en […]

13 februari 2017

KWINK groep concludeert dat de internationaliseringsregeling van het Fonds Podiumkunsten een belangrijke bijdrage levert aan de zichtbaarheid van de Nederlandse podiumkunstensector in het buitenland. De toekenningen binnen de internationaliseringsregeling hebben geleid tot ruim 7000 voorgenomen speelbeurten in ruim 80 verschillende landen.

De internationaliseringsregeling van het Fonds Podiumkunsten bestaat uit vier deelregelingen voor import, export en uitwisseling van podiumkunsten. Het jaarlijkse budget is 1,9 miljoen Euro. In de evaluatie heeft KWINK groep gebruik gemaakt van documentanalyse, data-analyse, interviews en een enquête onder Nederlandse en buitenlandse aanvragers van de deelregelingen (n=231).

Uit de evaluatie blijkt dat een aanzienlijk deel van speelbeurten niet of op mindere wijze was doorgegaan zonder de subsidie. Daarnaast is er sprake van een spin-off: dankzij de subsidie zijn nieuwe boekingen van dezelfde makers én van andere Nederlandse makers door buitenlandse podia tot stand gekomen. De speelbeurten dragen bij aan de kwaliteit van de podiumkunsten en helpen aanvragers bij het opbouwen van een internationaal netwerk. Wel blijkt dat aanvragers in veel gevallen ook na een aantal optredens niet zonder subsidie in het buitenland kunnen spelen.

Op basis van de evaluatie doen we een aantal aanbevelingen voor kleine aanpassingen van de deelregelingen om de effectiviteit verder te vergroten. In algemene zin bevelen we aan om één duidelijk aanspreekpunt te creëren voor buitenlandse podia en om vanuit het Fonds Podiumkunsten meer te sturen op een samenhangend aanbod van podiumkunsten in een aantal focuslanden.

KWINK groep heeft veel ervaring met beleidsevaluaties in allerlei sectoren. Voor het Fonds Podiumkunsten evalueerden we eerder de programmeringsregeling en de productie- en compositiesubsidies.

Gerelateerde onderwerpen

Inzichten