KWINK Groep

Nassaulaan 1
2514 JS Den Haag

+31 (0)70 35 96 955
info@kwinkgroep.nl
Contact
Inzicht

Culturele sector kan leren van woningcorporaties

Op 6 november 2014 verscheen in het opiniekatern van het NRC Handelsblad een artikel geschreven door onze adviseurs Boris Gooskens en Anna Stutje. In het artikel stellen zij dat de culturele sector kan leren van woningcorporaties. De verschillen tussen de sectoren zijn natuurlijk groot, maar KWINK groep denkt dat de culturele sector van de fouten van corporaties […]

6 november 2014

Op 6 november 2014 verscheen in het opiniekatern van het NRC Handelsblad een artikel geschreven door onze adviseurs Boris Gooskens en Anna Stutje. In het artikel stellen zij dat de culturele sector kan leren van woningcorporaties.

De verschillen tussen de sectoren zijn natuurlijk groot, maar KWINK groep denkt dat de culturele sector van de fouten van corporaties kan leren. In de meta-analyse die KWINK groep en RebelGroup in 2012 uitvoerde, bleek al dat meerdere culturele instellingen onbedoeld onverantwoorde risico’s namen om ondernemend te zijn. Zo gingen De Utrechtse Spelen bijna ten onder aan een tegenvallende productie.

Mede op basis van de conclusies van de parlementaire enquêtecommissie Woningcorporaties, daagt KWINK groep de sector uit na te denken over verantwoord ondernemerschap. Van overheden vraagt dit  een eenduidige definitie van ondernemerschap en beter toezicht op de risico’s die worden genomen in de sector. Van culturele instellingen mag worden verwacht dat ze de interne governancestructuur versterken en dat ze ondernemen door verantwoorde risico’s te nemen, zonder het voortbestaan van hun organisatie op het spel te zetten.

Gerelateerde onderwerpen

Inzichten