KWINK Groep

Nassaulaan 1
2514 JS Den Haag

+31 (0)70 35 96 955
info@kwinkgroep.nl
Contact
Project

Wetenschappelijke proef toont aan dat ‘spitstarief’ wel werkt

“Het spitstarief op het spoor lijkt er toch niet te komen”, zo kopt het AD op 8 juli 2014. “NS doet nog wel onderzoek naar het omstreden plan, maar dat zal volgens meerdere bronnen vrijwel zeker uitwijzen dat het onhaalbaar is”. Miljoenencompensatie Volgens de krant zou NS financiële redenen hebben om het plan te torpederen. […]

18 juli 2014

“Het spitstarief op het spoor lijkt er toch niet te komen”, zo kopt het AD op 8 juli 2014. “NS doet nog wel onderzoek naar het omstreden plan, maar dat zal volgens meerdere bronnen vrijwel zeker uitwijzen dat het onhaalbaar is”.

Miljoenencompensatie

Volgens de krant zou NS financiële redenen hebben om het plan te torpederen. Het ministerie van IenM zou, wanneer het plan niet doorgaat, namelijk 100 miljoen aan NS betalen, over een periode van 10 jaar, zo meldt de krant. Deze miljoenencompensatie zou voortkomen uit een vertrouwelijke afspraak tussen NS en het ministerie uit 2011. Het krantenbericht maakt overigens niet duidelijk waar die compensatie voor bedoeld is. Naast de genoemde miljoenenvergoeding wordt nog een inhoudelijke reden genoemd om het plan voor een spitstarief af te schieten: forensen zouden door een duurder spitstarief juist weer de auto gaan pakken.

‘Spitstarief’ werkt

Het recent uitgevoerde wetenschappelijk experiment Spitsmijden in de trein laat een heel ander beeld zien. Deelnemers aan het experiment zijn ruim 20% minder in de spits (en meer in de daluren) gaan reizen. Daarmee laat dit experiment juist zien dat het belonen van reizigers om buiten de spits te reizen een effectief instrument is om treinreizigers te prikkelen om hun reisgedrag aan te passen. En daarmee om de beschikbare treincapaciteit beter te benutten.

Het experiment werd uitgevoerd door een consortium van spoorvervoerders (waaronder NS), concessie verlenende overheden en het ministerie van IenM. KWINK groep was verantwoordelijk voor het projectmanagement van Spitsmijden in de trein.

Gerelateerde onderwerpen

Inzichten