KWINK Groep

Nassaulaan 1
2514 JS Den Haag

+31 (0)70 35 96 955
info@kwinkgroep.nl
Contact
Inzicht

Derde kerst met KWINK

Barbara en Sjoerd begonnen oktober 2019 bij KWINK groep en zijn inmiddels medior adviseur. Zij vieren dit jaar hun derde keer kerst bij KWINK. Kerstvakantie betekent: tijd om de balans op te maken! Wat is er dit jaar allemaal gebeurd? En hoe goed kennen de twee elkaar eigenlijk? Wat was het meest uitdagende project bij […]

21 december 2021

Barbara en Sjoerd begonnen oktober 2019 bij KWINK groep en zijn inmiddels medior adviseur. Zij vieren dit jaar hun derde keer kerst bij KWINK. Kerstvakantie betekent: tijd om de balans op te maken! Wat is er dit jaar allemaal gebeurd? En hoe goed kennen de twee elkaar eigenlijk?

Wat was het meest uitdagende project bij KWINK?

Sjoerd denkt dat dit voor Barbara de evaluaties van de AFM en DNB zijn geweest.

Barbara: dat klopt denk ik wel. Dit jaar evalueerden we twee toezichthouders tegelijkertijd: de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB). Wanneer je stakeholders interviewt, is het bij het evalueren van één organisatie al niet makkelijk om al je vragen in een gesprek beantwoord te krijgen. Wanneer in één interview twee organisaties aan bod moeten komen vraagt dat extra voorbereiding van de onderzoekers. Ook zijn de organisaties ontzettend groot, en hebben ze een heleboel taken. Het evalueren als buitenstaander heeft voordelen, je bekijkt namelijk alles met een frisse blik! Tegelijkertijd duurt het even voordat je goed in de materie zit. Wat in het begin van het onderzoek heeft geholpen was ‘lezen, lezen en nog eens lezen’, totdat ik echt een goed beeld had van de organisaties die we aan het evalueren waren.

Barbara denkt dat dit voor Sjoerd het monitoren van het Toekomstbeeld OV 2040 is.

Sjoerd: dat is inderdaad een uitdagend project wat startte in de maand dat wij allebei bij KWINK begonnen zijn. Bij deze monitor zijn we nog steeds betrokken als KWINK. Wij meten in samenwerking met andere partijen (IenW, CROW-KpVV, KiM en Rebel) kwantitatieve doelen die de OV-sector nastreeft richting 2040. De doelen zijn breed en gaan bijvoorbeeld over mobiliteitsgroei, duurzaamheid en veiligheid. Dit jaar kwam alweer de tweede meting van de monitor uit. Inmiddels hebben we niet alleen een monitor die de voortgang ‘monitort’, maar zijn we ook bezig in samenwerking met de OV-sector betekenis te geven aan de monitor. Wat leren we van de monitor? Welke conclusies trekken we hieruit? Hoe geven we daar betekenis aan? Dit proces vormgeven in samenwerking met de OV-sector is voor mij uitdagend, maar zorgt er ook voor dat je werk meer impact heeft!

Wat vind je het leukste aan werken bij KWINK?

Sjoerd denkt dat dit voor Barbara het steeds onderzoeken van verschillende maatschappelijke vraagstukken is.

Barbara: Voor mij zijn het twee dingen. Het eerste is dat ik het leuk vind om tijdens projecten veel te leren, en die nieuwe kennis weer te kunnen inzetten bij het volgende project. Elk project is anders, maar ook weer helemaal niet! De ene keer verdiep je je in klimaatbeleid, en dan weer in de taximarkt of de wereld van cultuursubsidies. Maar in elk project merk je dat er een zelfde soort dynamieken bestaan, tussen stakeholders, of bijvoorbeeld tussen overheden en het subject van evaluatie. Je leert welke vragen je aan het begin het beste kan stellen, en welke beter niet. Je leert hoe je voet bij stuk houdt wanneer je iets in een rapport wil opnemen wat iemand liever niet heeft. Het tweede dat ik zo leuk vind aan dit werk zijn de collega’s. We werken veel samen, meestal in teams van 2 tot 4 personen. Je leert elkaar supergoed kennen, tijdens projecten maar ook daarnaast. En samen werk je toe naar een einddoel: een mooi advies of een goed evaluatierapport. Dat samenwerken maakt mij heel blij!

Barbara over Sjoerd: ik ken jou als iemand die de actualiteit en de politiek goed in de gaten houdt. Ik denk dat jij het leuk vindt om dat mee te nemen in het werk dat we doen. Klopt dat?

Sjoerd: Ja, dat klopt. Wat mij aanspreekt aan KWINK zijn de maatschappelijke vraagstukken zelf, en het werken in kleine teams. Zo was ik afgelopen jaar bijvoorbeeld betrokken bij beleidsonderzoeken en beleidsadviezen over goededoelenloterijen (denk aan Postcodeloterij), organiseren van verkiezingen, woningbouw en verstedelijkingsstrategieën. Ik haal er plezier uit om al die onderwerpen beter te leren begrijpen. Het is tegelijkertijd werk dat je nederig maakt over je eigen algemene kennis, omdat veel van onze projecten vrij specifiek zijn en er zoveel beleid is. We hebben bijvoorbeeld in Nederland meer dan 2.000 wetten in Nederland met specifieke afwegingen en vraagstukken. Een ander punt dat ik fijn aan KWINK vind is het werken in kleine teams. Door het kiezen voor kleine teams werken we efficiënt en intensief samen met elkaar.

Benieuwd geworden naar de opdrachten die Sjoerd en Barbara noemen? Of heb je een vraag aan ze? Neem contact op via sstikvoort@kwinkgroep.nl of bknoote@kwinkgroep.nl. 

Gerelateerde onderwerpen

Inzichten