KWINK groep 

Barbara Knoote

bknoote@kwinkgroep.nl
+31 6 4605 4051

Meer over Barbara

Sjoerd Stikvoort

sstikvoort@kwinkgroep.nl
+31 6 8250 4110

Meer over Sjoerd

KWINK verwelkomt twee nieuwe adviseurs

Dit najaar verwelkomen we twee nieuwe medewerkers bij KWINK: Barbara Knoote en Sjoerd Stikvoort. Deze ethicus en bestuurskundige dragen met hun ervaring en expertise bij aan de diversiteit en ontwikkeling van KWINK groep. Wij stellen ze dan ook graag aan jullie voor.

Wist je al vroeg wat je wilde studeren?

Sjoerd: Ja. Politieke en maatschappelijke problemen heb ik van jongs af aan al interessant gevonden. Op de middelbare school deed ik dan ook mee aan veel debattoernooien en volgde ik de politiek. Weinig mensen in mijn omgeving waren verbaasd dat ik Politicologie aan de Universiteit Leiden ging studeren. Tijdens mijn bachelor raakte ik overtuigd door een Bestuurskundehoogleraar die zei dat politicologen wel weten hoe politieke beslissingen gemaakt worden, maar onvoldoende weten hoe politieke besluiten worden uitgevoerd. Daar was ik het mee eens, en na mijn bachelor Politicologie heb ik een master Management van de Publieke Sector (bestuurskunde) gevolgd.

Barbara: Nee, ik wist heel lang niet wat ik wilde studeren. Er was zo veel keuze en ik vond zo veel dingen leuk! Uiteindelijk heb ik gekozen voor de bachelor Cognitieve Neurowetenschappen. Ik hoopte meer te leren over hoe het menselijk brein werkt, en hoe mensen beslissingen maken. Ik heb hier erg veel geleerd, maar ik vond de focus van deze studie te beperkt, omdat mij vooral werd geleerd hoe ik onderzoek moest doen naar de hersenen. Mijn interesses begonnen juist meer te verschuiven naar maatschappelijke vraagstukken. Door deze groeiende interesse ben ik toen een master in Applied Ethics gaan doen. Dit was een verademing, omdat ik me opeens mocht verdiepen in heel uiteenlopende onderwerpen waaronder eeuwenoude theorieën uit de morele filosofie, maar ook hedendaagse mensenrechtenvraagstukken.

Wat was voor jou een mooie ervaring in je studententijd?

Sjoerd: Afgelopen jaar heb ik na het behalen van mijn master een bestuursjaar bij het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) gedaan, de belangenorganisatie van hbo- en universiteitsstudenten in en uit Nederland. Daar kon ik mijn studie-achtergrond goed in kwijt en kreeg ik bovendien veel verantwoordelijkheid. Als lobbyist van het ISO mocht ik de belangen van studenten behartigen in direct contact met Tweede Kamerleden en hun beleidsmakers. Daarnaast hadden we vaste overleggen met het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Ik vond het een hele mooie ervaring om de achterkant van politieke besluitvorming van dichtbij te zien en ik kreeg een leuke kijk in de keuken bij ministeries en de politiek.

Barbara: In mijn masterstudie werd ik toegelaten tot een stage in Kaapstad. Ik werkte als onderzoeker in het Policy & Strategy-team voor de provinciale overheid. Ik heb enorm veel geleerd van mijn collega’s en van het land. Natuurlijk is de politieke situatie in Zuid-Afrika nog niet op zijn best, maar als je ziet hoeveel er al wel gebeurd is sinds de afschaffing van de apartheid, is dat echt bewonderenswaardig! Los daarvan was het een prachtige ervaring om zes maanden in Zuid-Afrika te wonen. Ik kon in al mijn vrije uren gaan surfen of bergbeklimmen. Daardoor voelde elk weekend als een korte vakantie.

En waarom werken bij KWINK?

Sjoerd: Het interessante aan KWINK vind ik de enorme diversiteit aan maatschappelijke vraagstukken waaraan de adviseurs van KWINK werken. Zo evalueerden ze het energie-akkoord, maar evalueerden ze ook het taxibeleid van de Gemeente Den Bosch. Bij het ISO mocht ik me verdiepen in veel verschillende onderwerpen en ik ben blij dat ik dat bij KWINK ook mag doen. Daarnaast vind ik het leuk dat je bij een evaluatieonderzoek mag duiken in één onderwerp en dat helemaal mag ontleden. Ik hoop dan ook bij KWINK groep goed onderzoek te leren doen en overheidsorganisaties van advies te voorzien.

Barbara: Ik zou mij graag willen ontwikkelen als adviseur binnen de publieke sector. Bij KWINK krijg ik nu de mogelijkheid om mijzelf wegwijs te maken binnen een groot scala aan vraagstukken. Deze diversiteit vind ik leuk en uitdagend. Ook is er binnen KWINK veel expertise waar ik veel van kan leren. Ik vind het leuk dat ik aan projecten mag werken met adviseurs die al heel veel afweten van een onderwerp. Ten slotte merkte ik tijdens mijn sollicitatieprocedure al dat iedereen binnen KWINK op een gelijkwaardige manier met elkaar omgaat, of je nou 15 jaar ervaring hebt of net afgestudeerd bent. Ik vind dit een heel prettige manier om met elkaar samen te werken, omdat je dan het meest van elkaar kan leren.

Over KWINK groep

Adviesbureau voor maatschappelijke vraagstukken. We ontwikkelen beleid en voeren het uit. We evalueren wetgeving, beleid en organisaties en zijn sterk in het begeleiden van resultaat- en effectmeting. Dat doen we met enthousiasme. Wij zijn leergierig, inlevend en durven te confronteren.

KWINK groep website